1

Temat: Newsy z życia szczeniaków

Przenoszę newsy ze strony na forum.
Wcześniejsze:

3-10-2009
Miot ‘S’ – dlaczego zdecydowaliśmy się na to krycie - LINK.

5-11-2009
Pierwsze zdjęcie maluchów:
http://wilczyomen.pl/images/SZCZENIAKI/miot_s/usg_miot_s.jpg

21-11-2009
A mamusia rośnie yikes
http://wilczyomen.pl/images/SZCZENIAKI/miot_s/tucznik_cz.jpg

25-11-2009
Trup w szafie, czyli dlaczego mamy miot po suce z HD D - LINK.

10-12-2009
Narodziny big_smile

• Smok / pies / 15:10

• Sajgon / pies / 16:00

• Sung'manitu tanka / suka / 17:10

• Scylla / suka / 17:25

• Sabat / pies / 18:40

Zdjęcia szczeniaków

12-12-2009
Dwa pieski są już zarezerwowane.

17-12-2009
Maluchy mają już tydzień smile
Zobacz zdjęcia

18-12-2009
Trzeci piesek został zarezerwowany.
A suczki nadal czekają… wink

20-12-2009
Sung, Scylla i Sabat zaczynają otwierać oczy – na razie wszyscy lewe wink

21-12-2009
Wszystkie maluchy otworzyły już oczka. Na razie tylko łypią, ale niedługo zaczną chłonąć cały świat wokół z szybkością błyskawicy. Powoli zaczynają wybierać się na spacery wink

Kto chce z wilkami przestawać, musi wyć jak one. ..

2

Odp: Newsy z życia szczeniaków

Nowe zdjęcia szczeniaków, już z otwartymi oczkami big_smile LINK

3

Mamy już Wigilię, dlatego mam dla Was prezent w postaci filmów z maluchami w roli głównej big_smile

Bar mleczny
http://www.youtube.com/watch?v=5XYsiuR-OIE

Leniuchowanie
http://www.youtube.com/watch?v=rHCn0bm3ymc

I "Wejście Smoka" big_smile
http://www.youtube.com/watch?v=jbY3pXmMv2Q

Sorki za jakość, ale filmy są nagrywane komórką big_smile

4

Wszystkiego najlepszego z okazji świąt życzy Damian z jamniorem i kocurami big_smile

W oczekiwaniu na małego Gorthana...

5

Jestem i ja smile również czekająca na mini Gorthana. Straszne zezole na tych zdjęciach z otwartymi ślepkami big_smile  A na filmiku ze Smokiem który to ruszył tropem brata?

6

Ta jasna masa podążająca za bratem to oczywiście Sajgon big_smile

Małe już zaczynają mocno trenować biegi - na razie na trzęsących się nóżkach, ale i tak nieźle im to idzie.
Zaczęły też reagować jak wchodzimy do pokoju. Wstają, wyglądają z kojca i piszczą. Mam wrażenie, że zaczynają im powoli merdać ogony big_smile

7

Oglądałam wstępnie oczka maluchów - wygląda na to, że wszystkie będą miały jasne (w mniejszym lub większym stopniu). Zaczęły po nocy rozłazić się po pokoju, więc musieliśmy trochę przerobić kojec, bo ciągłe wstawanie i podawanie ich Zmorze było z lekka męczące. (A suka jak to suka - nawet łapą nie ruszy, tylko piszczy, że coś jej odpełzło big_smile)

Maluchy wydają już z siebie niezliczoną ilość różnych dźwięków: szczekają, warczą, wyją i wiele wiele innych...

Zaczęły się też bawić - to znaczy suki podnoszą ogon pionowo do góry i nawalają braci big_smile

Nowe zdjęcia całej piątki.

8

Czekam na zdjęcia maluchów z szampanem smile

9

Galicja napisał/a:

Czekam na zdjęcia maluchów z szampanem smile

Witamy Galicję big_smile
I na specjalne zamówienie serwujemy noworocznego szampana big_smile
http://wilczyomen.pl/images/forum/szampan_ramka.jpg

10

Trochę mnie nie było na forum, ale mieliśmy sylwestrowe spotkanie i nie dało rady znaleźć czasu. Dopiero teraz mogę się zająć odpisywaniem na forum.

Dodałam już nowe wagi maluchów na stronie, a teraz newsy:

31-12-2009
Byłam z dwoma maluchami u weterynarza. Sabat dzień wcześniej złamał ogon. Przynajmniej tak nam się wydawało. Końcówka ogona wyginała mu się dziwnie na bok, ale nic go nie bolało. Pojechaliśmy zrobić RTG. No i czekała nas dziwna niespodzianka. Sabat nie ma złamanego ogona, ale bardzo rzadką przypadłość - mianowicie dodatkowy trójkątny mini kręg między 4 a 5 od końca. Wygląda to tak: http://wilczyomen.pl/images/_ROZNE_/ogon.jpg.
Na szczęście jest to tylko defekt urody i nie będzie maluchowi w niczym przeszkadzał - nie boli go i może merdać (a to najważniejsze) big_smile Ale będzie miał niestety krzywą końcówkę.
Smok, jako najspokojniejszy, pojechał dla towarzystwa, żeby brat za bardzo się nie denerwował. Obaj znieśli podróż samochodem super - cały czas spali.

01-01-2010
Maluchy zostały dziś odrobaczone.
Przycięliśmy im pazury, żeby za bardzo nie drapały mamuśki.
Również dzisiaj nasze smoki miały przyjemność uczestniczyć w profesjonalnej sesji fotograficznej (by Katarzyna Piotrowska), połączonej z czochraniem - efekty niedługo będziecie mogli podziwiać w naszej galerii. A to na zachętę:
http://wilczyomen.pl/images/forum/koszyk_ramka.jpg

11

A i jeszcze jedno
02-01-2010
Pierwsza próba ogniowa - podaliśmy małym mięso mielone.
Zainteresowana była tylko jedna sztuka - Scylla, spróbowała z każdej miski.
Reszta łaziła w kółko i nie wykazywała zainteresowania big_smile
http://wilczyomen.pl/images/forum/pierwsze_mieso_b.jpg

12

Maluchy już rozbijają się na całego.
Przybiegają się przywitać i merdają ogonami.
Największe przylepce to Sabat i Scylla, a zaraz po nich Sajgon, który dodatkowo jest też potwornym zazdrośnikiem. Smok nadal jest najspokojniejszy, a Sung rozbrykana - gania z ogonem w górze i tłucze braci. Całe towarzystwo zaczyna powoli spacerować poza klatką. Ale nadal nie są zainteresowane mięsem - bar mleczny jest na topie.

Uwaga, uwaga! Sajgonowi stanęło jedno uszko big_smile

13

Pierwsze zdjęcia z noworocznej sesji: http://picasaweb.google.pl/imbusek2/GOR … OmenMiotS#.

14

W galerii znajdziecie nowe zdjęcia szczeniaków..

I jeszcze poranny filmik: "Sajgon kontra Sabat" big_smile

15

Ok, wróciłam.
Od razu piszę - koziołek żyje i ma się dobrze smile Dogrzewanie, dokarmianie i Gajowe ubranko dużo dały - teraz maluch już sam sobie radzi.

A teraz zaległe newsy.
09-01-2010
Maluchy zaczęły wreszcie podjadać mięso. Wcinają, aż miło popatrzeć.

10-01-2010
Szczeniaki miały krótką sesję fotograficzną.
Zaczyna się na dole strony wink
http://www.wilczyomen.pl/galeria/main.p … g2_page=10

12-01-2010
Dzisiaj maluchy miały być zważone, ale nic z tego nie wyszło.
Na naszej pierwszej wadze już się nie mieszczą, a na drugiej nie są w stanie nawet chwili wysiedzieć. Niestety to jest potrzebne, bo waga ma chyba z 60 lat - była ważona na niej moja mama, brat, ja, Gaja, a teraz przyszedł czas szczeniaków. Tylko, że one nie chcą współpracować z przedpotopowym sprzętem. Albo po niej biegają, albo pchają się wszystkie na raz wink Ważenia dlatego już nie będzie, ale kluski naprawdę sporo urosły i ważą już spokojnie koło 3kg.
Dodatkowo znowu miały sesję. Efekty można już oglądać w galerii

16

Maluchy śpią już same w klatce - Zmora się nie mieści.
Dlaczego w klatce - tam mają najcieplej. Pod naszą sypialnią jest piwnica, więc podłoga nie jest za ciepła. Poza tym dzięki temu przyzwyczajają się do nocek w klatce i wychodzenia rano. Zaczęły się już załatwiać na zewnątrz.
Jedzenie wcinają, że aż miło. Od razu są przyzwyczajane do grzebania w miskach w trakcie jedzenia, ale to i tak będzie trzeba później dopracować.
Dzisiaj całemu towarzystwu stoją uszy - oprócz Scylli, ale nawet u niej tak jakby się podniosły.

Wejście do pokoju graniczy z niemożliwością, podobnie jak robienie zdjęć.Trzeba mieć spodnie, żeby zanadto nie została zdarta skóra z nóg big_smile Zdjęcia najlepiej robić z łóżka, bo inaczej cale towarzystwo biega za nami w tą i z powrotem wink
Tak to wygląda:
http://wilczyomen.pl/images/SZCZENIAKI/miot_s/stadko_foto.jpg
Właśnie wgrywam nowe fotki do galerii - z wczorajszej zabawy.

P.S. Postaram się przygotować na jutro umowę - będzie do obejrzenia na stronie.

17

No to jeszcze jeden prezent na deser:

FILM NR 1

FILM NR 2

18

Nowe zdjęcia maluchów.

19

Znowu muszę nadrobić zaległości.

15-01-2010
Maluchy zostały odrobaczone.
Jedzą już ładnie mięso i karmę.
Przestały się topić w wodzie i zaczęły ją wreszcie normalnie pić, a nie rozlewać na pół pokoju.

Maluchy są przyzwyczajone do klatki i ładnie przesypiają noce.
Śpią w klatce, a swoje potrzeby załatwiają poza nią - zazwyczaj w tych samych miejscach.
W nowym domu będzie trzeba to jeszcze dopracować, ale mam nadzieję, że będzie łatwiej.

20

SPRAWY ORGANIZACYJNE:
W czwartek maluchy pojadą na pierwsze szczepienie.
Będą od razu zaczipowane i dodane do ogólnopolskiej bazy psów.
Będą miały również wyrobione paszporty.

Prawdopodobnie pod koniec tego tygodnia lub na początku następnego, przyjedzie do nas pan Andrzej Stępiński na przegląd miotu. Jeszcze nie mamy dogadanego dnia, bo muszę załatwić wszystkie formalności w ZKwP. Dam znać jakie będą wyniki.

Jeśli wszystko uda się załatwić o czasie to już od 28 stycznia szczeniaczki będą czekały na swoich nowych opiekunów wink

Umowę postaram się wrzucić dzisiaj wieczorem - tak aby każdy mógł się z nią zapoznać wcześniej.

Jeszcze jedno.
Na stronie wolfdog.org każdy szczeniak ma już założoną swoją stronę i galerie:
Sabat - strona, galeria.
Sajgon - strona, galeria
Scylla - strona, galeria
Smok - strona, galeria
Sung - strona, galeria

P.S. Jeszcze jedna sprawa.
Jeśli ktoś chce dodać psu drugie imię - to ostatni moment, bo po weekendzie składam do związku papiery.

21

Przeraszam, że tak długo to trwało.
Oto umowa.
Mogą jeszcze pojawić się jakieś poprawki, ale o wszystkim będziecie na bieżąco informowani.

22

Edit umowy: dodałam punkt 3 w warunkach szczególnych i poprawiłam parę zdań wink

23

Maluchy zostały dzisiaj zaszczepione.
Następne odrobaczenie wypada na 12 lutego, a szczepienie na 18-19 lutego - więc większość stadka będzie je miała już w nowych domach.

W lecznicy tylko Smok nie dał się przekonać do zwiedzania. Siedział z Sabatem (który zrobił jeden obchód) w kącie i gryźli kable od faksu. Scylla latała jak zwykłe jak labrador - z ogonem dookoła głowy, ciesząc się ze wszystkiego. Sung zajęła się zwiedzaniem gabinetów, asystowała nawet przez chwilę przy operacji - nikt jej nie zauważył wink Sajgon nie wiedział co ze sobą zrobić, więc trochę pozwiedzał, a potem cieszył się jak głupi razem ze Scyllą. Maluchy zostały obejrzane ze wszystkich stron, zważone i wymiziane. Podróż samochodem w obie strony przespana, bez wpadek fizjologicznych wink

Jest tylko jedno "ale".
Zabrakło paszportów dla całej watahy, więc czipowanie i wyrabianie papierów zostawiliśmy na przyszłą środę. Przynajmniej będzie jeszcze jeden wyjazd socjalizacyjny.

24

No to jesteśmy już po przeglądzie - był u nas w domu big_smile

Maluchy dzielnie przetrwały macanie, tatuowanie (w kuchni big_smile) i zaglądanie we wszystkie możliwe miejsca. Pan Stępiński uszedł z życiem ze szczeniakowej sypialni, pomimo prób powalenia go na ziemię i zalizania. Dużo krzyków przy tatuowaniu nie było - największą histerię jak zwykle zrobił Sajgon, ale po zatkaniu sercem, dałby się wytatuować i z drugiej strony big_smile

Smok i Sajgon mają już jajka tam, gdzie trzeba. Sabat ma jedno, a drugie niedaleko. Na razie czekamy i obserwujemy.

Skan karty z przeglądu wrzucę później, a na razie dodaję opis od pana Stępińskiego:
"5 szczeniąt w b, dobrej kondycji, bez widocznych wad anatomicznych (pies A047 załamek na ogonie), prawidłowo umaszczone, wszystkie zgryzy mleczne prawidłowe. Suka matka w b.dobrej kondycji. Szczenięta odrobaczone, pierwszy raz zaszczepione."

Tatuaże (w lewej pachwinie):
SMOK - A045
SAJGON - A046
SABAT - A047
SCYLLA - A048
SUNG - A049

Najbardziej rozwalił mnie dopisek na końcu karty kontroli miotu...
Zalecenia i uwagi Komisji:
Karmić, szczepić, kochać.

I tak ma być [tup, tup] big_smile

P.S. Od czasu do czasu też wietrzyć tongue

P.S.2 Jeszcze tylko środowe czipowanie i zapaszporcenie i maluchy mogą się powoli pakować smile

25

Licząc od jutra jeszcze tylko 3 dni. Jeżeli pogoda(tzn. da się jechać, choćby sankami:P) pozwoli a mnie nie zamkną za próbę mordu na wykładowcy big_smile to już w sobotę ZŁO przybędzie na Kujawy big_smile

W oczekiwaniu na małego Gorthana...